Oferim servicii de cercetare, documentare și investigare în vederea identificării strămoșilor dvs. Reconstituirea arborelui genealogic în România este o muncă migăloasă, care necesită răbdare, timp și cunoștințe de specialitate. Documentele redactate înainte de mijlocul secolului al XIX-lea sunt scrise cu alfabetul chirilic în Valahia și Moldova, iar pentru Transilvania, Bucovina și Basarabia actele de stare civilă pot fi în maghiară, germană, rusă sau latină, în funcție de zonă și de perioada în care au fost emise. Echipa noastră de colaboratori are experiența și cunoștințele necesare pentru a identifica și interpreta documentele utile în reconstituirea arborelui dvs. genealogic. Informațiile obținute din arhive vor fi întregite cu cele descoperite în reviste, ziare, lucrări memorialistice, cărți sau alte publicații. De asemenea, în funcție de caz, se pot cerceta arhive personale, se pot realiza interviuri cu persoane care cunosc istoricul familiei, se pot face vizite în diverse localități unde pot fi găsite informații utile (de exemplu, în cimitire). Rezultatul obținut în urma acestor investigări poate avea forma unui raport de cercetare, a unui articol, a unei broșuri sau se poate realiza chiar o monografie a familiei, în funcție de dorința dvs., dar și de informațiile disponibile.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Reconstituirea arborelui genealogic este serviciul oferit de „Scriem istoria ta” care primește cele mai multe solicitări. Pe baza întrebărilor primite de la doritori, am făcut o listă de răspunsuri care sunt solicitate frecvent. Vă rugăm să le citiți înainte de a ne contacta.

Există arborele meu genealogic gata făcut?
Cel mai probabil, nu. În general, există un arbore genealogic doar pentru familii boierești sau pentru unele personalități. Mai puteți avea „norocul” ca o rudă a dvs. să fi fost pasionată de istorie/genealogie și să se fi ocupat de acest lucru. Dar, în marea majoritate a cazurilor, arborele trebuie reconstituit pe baza documentelor, nu este deja făcut.

Care sunt constrângerile legale legate de reconstituirea arborelui genealogic?
Cercetarea genealogică se bazează în mod special pe studierea registrelor de stare civilă. Acestea sunt documente care conțin informații cu caracter personal, iar legea spune că ele pot fi consultate doar după o sută de ani de la emiterea lor. Însă, în general, ele nu sunt trimise de primării către serviciile județene ale Arhivelor Naționale imediat după împlinirea termenului, astfel că mai poate dura doi, cinci sau chiar peste zece ani până când sunt disponibile pentru cercetare. Numărul de registre de stare civilă care pot fi consultate în sălile de studiu ale Arhivelor Naționale este, conform regulamentului, de cinci pe zi.

Ce sunt registrele de stare civilă și ce conțin ele?
În registrele de stare civilă erau consemnate nașterile, căsătoriile și decesele. Erau completate de preot sau de primărie (în funcție de perioadă și zonă), în vederea păstrării unei evidențe a populației. Au început să fie redactate abia în 1831-1832 în Moldova și Țara Românească, în timp ce în Transilvania și Bucovina ele existau de la sfârșitul secolului la XVIII-lea, în rândul populației românești. De la bisericile catolice și protestante din Transilvania s-au păstrat registre de stare civilă mult mai vechi, chiar și din secolul al XVII-lea. Însă, dintre toate acestea, multe s-au deteriorat sau s-au pierdut în urma unor dezastre naturale sau din cauza depozitării neadecvate, astfel că astăzi ele nu mai există sau nu sunt disponibile pentru cercetare. Ca alcătuire, registrele de stare civilă sunt foarte diferite de la o localitate la alta. Ele pot conține nașteri, căsătorii sau decese înregistrate în decurs de perioade mai scurte sau mai lungi. Sunt registre care acoperă mai multe zeci de ani, dar există și multe cazuri în care pentru fiecare an există mai multe dosare. În funcție de aceste aspecte, cercetarea poate dura mai mult sau mai puțin și poate avea rezultate mai complete sau mai puțin complete. Ca informații, registrele de stare civilă conțin, în funcție de zonă și perioadă, o cantitate mai mare sau mai mică de informații. Există, de exemplu, registre pentru nașteri din care aflăm numele părinților, ale bunicilor, vârsta, ocupația și alte amănunte, dar există și registre care menționează doar numele tatălui și eventual ocupația lui.

Ce informații trebuie să cunosc înainte de a începe cercetarea genealogică?
Pentru a începe o astfel de cercetare, trebuie ca dvs. să cunoașteți deja unele informații, de la care să putem porni investigarea. De exemplu, este important de știut unde și când s-a născut bunicul/bunica sau străbunicul/străbunica de la care se începe reconstituirea arborelui. Așa cum am văzut, data de la care pornim cercetarea trebuie să depășească o sută de ani ca vechime. Dacă nu cunoașteți aceste informații, de multe ori ele pot fi aflate cu ușurință căutând prin documentele familiei sau întrebând rude mai în vârstă.

Cât costă reconstituirea arborelui meu genealogic?
Nu există un preț fix pentru o astfel de cercetare, el depinzând de mai mulți factori, în special de cerințele dvs. și de răspândirea geografică a strămoșilor. Presupunând că toți strămoșii dvs. provin din același județ, puteți calcula un preț aproximativ adunând costul transportului dus-întors între București și destinația de cercetare cu costul unei cazări (hotel sau pensiune în zonă centrală, cu baie proprie) pentru câteva zile (două-trei-patru) în localitatea respectivă, înmulțind apoi suma cu doi. Un preț exact va putea fi comunicat după ce ne furnizați informații legate de datele pe care le cunoașteți și de așteptările pe care le aveți de la cercetare. Observație: ca mijloc de transport, se va folosi trenul pentru zonele accesibile (Muntenia, Oltenia, Moldova, sudul Transilvaniei), iar spre zonele îndepărtate (nordul Transilvaniei, Maramureș, Crișana și Banat) se va călători cu avionul. Pentru realizarea unei cercetări a tuturor ramurilor familiei dvs. va fi necesară deplasarea în toate județele de proveniență a strămoșilor.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați folosind formularul de mai jos sau telefonic, la numărul (+4) 0724 22 55 19.